Начало » Съвети и идеи » Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната


Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната

28 Август 2023 | Az-gotvia.bg

Историята на готварските термометри е пряко свързана с възникването на термометър като уред, а тя е твърде интересна. Термоскопите (първоизточник на термометрите) са използвани от древни времена за откриване на промени в резултат на нагряване или охлаждане. Най-ранното използване на термометър за наблюдение на температурата при пациенти се приписва на Галилей, в началото на 17 век. Великият херцог на Тоскана е първият известен притежател на термометър. В разработките се включват учени като Робърт Бойл, Даниел Фаренхайд (който изобретява живачният термометър), Целзий... и така, докато не стигнем до съвременните и така нужни термометри за готвене.

Прецизността при Готвенето

Важността на точните температури за приготвянето на храна

Готвенето на храна при правилните температури е от решаващо значение за качеството на крайния резултат. Ако искате да впечатлите с кулинарен шедьовър, приготвянето на ястията трябва да става на точните градуси. Богатата трапеза е неделима част от всеки празник. Пресушено месо или хранително отравяне са само част от рисковете от неправилната подготовка. Във всеки случай провалената вечеря е удар за самочувствието на всеки в кухнята.

Как недостатъчна или прекалено висока температура може да повлияе на качеството на ястията

Не можете да разберете дали дадена храна е безопасно приготвена по вид, мирис или дори вкус. Термометърът за храна е единственият начин да се гарантира, че храната е приготвена до правилната вътрешна температура и вредните бактерии са елиминирани.

Термометърът за храна е необходим не само за месо и птици. Трябва да се достигне безопасна минимална вътрешна температура, за да се избегне хранително отравяне във всички готвени храни. Необходим е и термометър за храна, за да се гарантира, че температурата не попада в опасната зона. Температурната "опасна зона" за нетрайни храни е между 4° и 60° по Целзий. Нетрайните храни вече не са безопасни за консумация, ако са били в тази опасна зона повече от два часа. Това е особено важно за събирания с бюфет или брънч.

Оптимизация на Готварските Рецепти


Как използването на термометър може да помогне за постигане на перфектни резултати

Едва ли търсите компромисни резултати в готвенето, затова използването на термометър е задължително. Част от продуктите претърпяват два вида термична обработка (например варене + печене), а това изисква следене на градусите. В някои рецепти има промяна в темепературата по време на готвене или се изисква точно определена степен на подгряване. Без термометър това е практически невъзможно.

Адаптация на рецептите в зависимост от предпочитанията за степен на приготвяне

Ако не сте фанатични перфекционисти, спокойно можете да променяте рецептите, стига да сте сигурни в свойствата на продуктите и своите умения. Някои предпочитат месото да е по-сурово, докато други да фенове на препечените корички. Използването на термометър за готвене ще ви позволи да предложите и двата варианта, без да излизате ог границата на правилната подготовка.

Термометрите и Готварската Точност


Как термометрите могат да дадат възможност за експериментиране с нови методи на приготвяне

При правилно боравене с температурите на приготвяне на отделно продукти или ястия, със сигурност ще имате възможност да  използвате нови техники. За пример можем да дадем все по-популярния Су вид, който се извършва на 54.5° до 67°С . Тук е важно да се каже, че месото не се консумира директно, а задължително трябва да има допълнителна термична обработка. Подобно е и използването на сотиране или бланширане при готвенето.

 

Практични Съвети за Използване


Как да изберем подходящ термометър за конкретния вид готварска дейност

Разнообразието от типове и модели на готварски термометри е огромно, ето основните:

  • Термометрите с циферблат, подходящи за фурна, могат да останат на място, докато храната се готви. Отчитането на температурата е готово за една до две минути. Използвайте този тип термометър за печено, гювеч и супи. 
  • Термометрите с незабавно отчитане не са предназначени да се оставят в храната, докато се готви. Вместо това го използвайте за проверка на храната към края на готвенето. Този термометър отчита температурата незабавно, обикновено за 10 до 20 секунди. Използва се в печива, гювечи и супи и се поставя странично в тънки чинии.
  • Водоустойчивите термометри се препоръчват за горещи сосове, бульони или варива. Показват сравнително бързо температурата и не бива да се завържат прекалено дълго в горещи течности.


Коректното поставяне и проверка на температурите

Ето как да поставим и измерим темпратурата на различните продукти

- Говеждо, свинско или агнешко печено:  Поставете в центъра на най-дебелата част, далеч от костите, мазнината и хрущялите

- Стекове или пържоли: Поставете в най-дебелата част, далеч от кости, мазнини и хрущяли.

- Цяло птиче месо: Поставете в най-вътрешната част на бедрото и крилото и най-дебелата част на гърдите, като избягвате костите.

- Части от домашни птици: Поставете в най-дебелата част, като избягвате костите.

- Смляно месо и птиче месо: Поставете в най-дебелата част; при тънки меса вкарайте странично, достигайки до костта.

- Ястия с яйца: Поставете в центъра или най-дебелата част на ястието и проверете температурата на няколко места.

- Риба: Поставете в най-дебелата част на рибата.

- Дивечови животни: Поставете в центъра на най-дебелата част, далеч от костите, мазнината и хрущялите.

- Дивечови птици: Поставете в най-вътрешната част на бедрото и крилото и най-дебелата част на гърдите.

Статията е прочетена: 1386 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Съвети и идеи:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди