Публикувана от Добринка Петкова на 16 Април 2013
Необходими продукти 1 кг картофи 1 глава лук 350 г свинско месо 150 г гъби 1 яйце подправки и сол на вкус | |
Картофите се сваряват в подсолена вода. Белят се и още топли се намачкват с малко сол на вкус (може да се прибави малко масло). Месото се нарязва на малки парченца и се запържва в сгорещена мазнина. Добавят се лукът и гъбите. Прибавят се подправки на вкус и се разбърква. Оставете да се охлади. Започнете оформянето на розата. В йенска тавичка или друг подходящ съд се сипва малко мазнина на дъното. Слага се от картофеното пюре, като се разстила леко, изсипва се в средата плънката, пак от пюрето и се оформя на купол (къртичина). Взимат се топчета от пюрето. С мокри ръце се оформят на питки и се залепят към конуса от пюре последователно, като леко се застъпват, а краищата се извиват леко навън.Така се правят листенцата на розата, докато свърши пюрето. Отгоре се залива с разбито яйце. Пече се на 180-200 градуса, докато придобие златист цвят. |