Девесил
Девесилът е многогодишно растение от семейството на магданоза и моркова - Сенникоцветни, което достига 1-2 метра височина. Познат ни е като незаменима подправка, подходяща за рибни чорби и супи или за агнешко печено.
Девесилът има много по-голям потенциал, ако говорим за лечебни свойства. Той притежава вещества, стимулиращи храносмилането, има пикочогонно и газогонно действие. Лечебният ефект се дължи главно на етеричното масло. Отличителен е якият, наситен и специфичен тамянов аромат на девесила. Характеризира се първоначално с горчив, а след кратко време става ароматно – горчив вкус.
Казват, че ястие без подправки било като жена без грим. Какво е постната картофена чорба без стрък пресен девесил? Девесилът си отива с всякакви чорби. Някои хора го слагат на боб заедно с джоджена, въпрос на вкус. Другото му класическо приложение е за миди с черупки, които се приготвят за няколко минути, докато се отворят. По тази причина върви и на риба. По вкус и външен вид прилича на целината.
Рецепти с девесил
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!
За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил
Oще от Подправки: