Начало » Витамини и минерали » Какво трябва да знаем за Витамин K


Какво трябва да знаем за Витамин K

Какво трябва да знаем за Витамин K

11 Август 2011 | Силвия Кабаиванова

Витамин К (филохинон) е от групата на мастноразтворимите витамини. Той подпомага съсирването на кръвта и е необходим за синтеза на белтъци, осигуряващи достатъчно ниво на коагулация. Освен от храната витамин K се получава в достатъчно количество и от чревните бактерии. Затова при продължителна употреба на сулфамидни препарати и антибиотици, които унищожават чревните бактерии, може да настъпи К-авитаминоза.

Дневната нужда от витамин К за възрастен човек е 4 мг, а за бременни жени - до 20 мг. Витамин К се съдържа във всички зелени части на растенията. В по-голямо количество се съдържа в листата на кестена, спанака, копривата, карфиола, зелето и особено в цветното, морковите, тиквичките и др.

Витамин К играе важна роля при обмяната на веществата в костите и съединителната тъкан и при правилното функциониране на бъбреците. При всички тези случаи витаминът спомага усвояването на калция и взаимодействието на калция с витамин D. Открити са структури в белия дроб и сърцето, които не биха могли да бъдат синтезирани без помощта на витамин K.

Статията е прочетена: 7049 пъти

Добави във Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks
Вашето мнение е важно за нас. Споделете го!

За да коментирате тази статия трябва да се регистрирате и да влезете в своя профил


Oще от Витамини и минерали:



реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди



реклама