www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 03 Юли 2012

Бананова торта с вафли

Необходими продукти
за блата (нужни са два блата):
2 бр. яйца
125 г масло
1 ч.ч. захар
150 г прясно мляко
брашно, колкото поеме
10 г бакпулвер
1 ванилия
Може да използвате готови блатове.

за между блатовете:
2-3 с.л. мед
5 бр. едри банани
4 бр. обикновени вафли (Чайка или подобни)

за крема:
1 бр. крем нишесте с вкус на банан или шоколад (има малки, които са за 500 мл мляко)
500 мл. мляко
1 рендосана вафла за украса

Нужни са 2 блата. Разбива се маслото със захарта и се прибавят яйцата. Постепенно, редувайки се, се прибавят млякото и брашното с бакпулвера и най-накрая ванилията. Сместа трябва да стане гъста, като за кекс. Изсипва се в намазнена и набрашнена тава. Пече се до готовност. Блатовете се оставят да изстинат. Аз ползвам тава с диаметър 30 см и блатът се получава с височина 2 см. По желание може да се ползва по-малка тава за по-пухкав пандишпан.

Единият блат се обръща и се намазва с мед. Три банана се разбиват с блендер и се смесват с вафлите, също смлени с блендер (отделно от бананите). Не се прибавят вода или мляко - получава се гъст крем, с който се намазва блата върху меда. Върху крема се нареждат останалите 2 банана, нарязани на колелца. Поставя се вторият блат и отгоре се намазва с крема нишесте с вкус на банан или шоколад (да не е горещ), приготвен по указанията на опаковката. Украсява се с малко от смлените вафли. Хубаво е тортата да престои в хладилник една нощ.