Публикувана от Анелия Терзиева на 20 Юли 2012
![]() | Необходими продукти 6 яйца 2 ч.чаши захар 2 и 1/2 ч.чаши брашно 1 бакпулвер 1 к.чашка олио 1 к.чашка прясно мляко 50 гр. смлени орехи 1 пакчетче какао 2 ванилии пудра захар за поръсване плодове по желание |
Яйцата трябва да са на стайна температура, а брашното - предварително пресято. За бялата смес: 6-те белтъка разбиваме, като когато станат на сняг добавяме една чаша захар. След като тя се разтвори добавяме една чаена чаша брашно, в която сме сложили половин пакетче бакпулвер и добавяме една ванилия. За жълтата и кафявата смес: Разбиваме с миксер жълтъците и една чаша захар. Добавяме млякото, олиото и 1 и 1/2 чаена чаша брашно, в която сме сложили половин пакетче бакпулвер + другата ванилия. Разбъркваме до хомогенна смес. Към половината смес добавяме смлените орехи, а към другата 2-3 суп.лъжици какао. В намаслена форма за кекс поръсваме малко брашно. Редуваме смесите, като след всяка поръсваме с какао. Печем на около 220 градуса в предраително загрята фурна. По желание можем в някоя о смесите да добавим плодове - сушени или компот (кайсии, череши, праскови и др.), като предварително ги нарязваме на ситно и ги овалваме в брашно, за да не паднат на дъното на съда. След като напълно изстине кекса, изваждаме го от формата и го поръсваме с пудра захар. |