Публикувана от Анелия Терзиева на 20 Юли 2012
Необходими продукти за една чабата: 300 гр. брашно 230 мл .топла вода 2 с.л. зехтин 1/2 кубче прясна мая 1 ч.л. сол 1/2 ч.л. захар 50 гр.черни обезкостени маслини | |
Маята със захарта и половината от водата се смесват и сместа се оставя да шупне. Пресява се брашното. В него се оформя кладенче, в което се слагат солта, зехтина, шупналата смес с маята, останалата вода и нарязаните на ситно маслини. Омесваме за 10-15 мин. с миксер с помощта на приставките за тесто. Тестото е готово, когато започне да се отделя от стените на съда. Оставяме тестото за около час да втаса (докато удвои обема си ). В набрашнена тавичка оформяме тестото като правоъгълник и правим няколко напречни разреза от горната страна. Печем в предварително загрята фурна, в която сме сложили съд с вода. С помощта на водата се получава уникалната коричка на чабатата. Печем докато хване златиста коричка. След като извадим хляба от фурната покриваме с памучна кърпа. |