Публикувана от Шери Курт на 13 Октомври 2012
Необходими продукти за блата: 1 ч.ч. брашно 4 яйца 75 грама какао на прах 1/2 ч.ч. кафява захар 1/2 ч.ч. обикновена захар есенция ром 100 грама масло за крема: 1 литър прясно мляко 2 жълтъка 14 супени лъжици захар 10 супени лъжици брашно 3 ванилии 6 супени лъжици какао смлени орехи сметана | |
Яйцата, заедно с двата вида захар се разбиват на пяна, докато утроят обема си. Постепенно се добавят предварително пресетите брашно и какао по малко, като се продължава да се бърка с миксера. Накрая внимателно, да не спадне сместа се добавя и предварително разтопеното масло. Сместа се пече в предварително намазнена тавичка на 200 градуса. Готовият блат се разрязва с конец на три. Изсипваме млякото в тенджера, прибавяме захарта и оставяме да заври. През това време разбиваме жълтъците и брашното с малко вода. След като млякото заври, прибавяме към него разбитите жълтъци с брашното, като едновременно с това разбиваме с миксера. Оставаме да поври докато кремът се сгъсти (при необходимост добавяме още брашно, като разбиваме с миксера, докато се получи гъст крем). Прибавяме ванилиите. След като свалим от котлона изсипваме 1/3 от крема в отделна купа и го оставяме настрана. В останалата смес прибавяме какаото и разбъркваме с миксер. Прибавяме към какаовия крем останалата 1/3 и разбъркваме много леко. Сглобяваме тортата, накрая намазваме с крем като не разбъркваме много двата крема, за да се получи по-шарена тортата. Отстрани поръсваме със смлени орехи, а отгоре правим розички със сметаната. |