Публикувана от Илияна Димова на 27 Септември 2011
![]() | Необходими продукти 150 г. ориз 5 суп.лъж. захар 400 мл вода 400 мл прясно мляко 2 суп.лъж. десертно нишесте (използвам нишесте ванилия) 200 г вишни (почистени от костилките и леко сварени в малко захарен сироп) или плодове от компот пресни вишни за украса (може и от компот) канела 2 ванилии по желание сметана за гарниране |
Измиваме 150 г ориз. Заливаме с 400 мл вода и 400 мл прясно мляко. Добавяме 2 ванилии, 5 суп.лъж. кристална захар (или повече на вкус) и варим до готовност. В отделна купичка разтваряме 2 суп.лъж. десертно нишесте с 5 суп.лъж. студена вода. Добавяме към ориза с непрекъснато разбъркване. Варим кратко. Дръпваме от огъня и добавяме сварените вишни, отцедени от сиропа. Изсипваме ориза в подходяща форма (за кейк), която сме намокрили и оставяме на хладно в хладилника за около 1 час. След това обръщаме внимателно върху поднос. Украсяваме с вишни, сметана и поръсваме с канела. |