www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 11 Ноември 2012

Питки с ленено брашно

Необходими продукти
2 ч.чаши типово брашно
6 с.л.ленено брашно
1 с.л.ленено семе
1 с.л. сусам
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 с.л.зехтин
250 мл.аяран (млякото да е със стайна температура)
масло за намазване
още ленено семе и сусам за поръсване

Брашната се пресяват заедно и се смесват с маята и захарта. Добавят се айранът и зехтинът и се замесва тесто, добавят се ленено семе, сусамът и солта и се оформя на топка. Покрива се в намаслена купа докато удвои обема си. Премесва се на набрашнена повърнохст и се оформят питки по желание. Можете да направите разрези отгоре или да ги оставите така. Оставете ги да втасат поне още 30 минути. Намажете с малко разтопено масло всяка питка, поръсете я със смена и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Охлаждат се върху решетка.