Публикувана от Добринка Петкова на 10 Декември 2012
![]() | Необходими продукти за блата: 2 яйца 150 гр захар 125 гр кафява захар 1 пълна ч.л сода 1 бакпулвер 60 гр какао 180 гр брашно 75 мл олио 140 мл айрян 140 мл прясно сварено горещо кафе за млечния крем: 500 мл прясно мляко 3 жълтъка 2-3 с.л брашно настъргана портокалова кора за масления крем: 1 п.масло 1 ч.ч пудра захар за крокана: 1 ч.ч орехи 1 ч.ч захар сладко от вишни 5-6 броя целувки за намазване на тортата: 1/2 черен шоколад 150 мл разбита сметана за глазурата: 1 черен шоколад 100-120 мл сметана малко масло |
Брашното, двата вида захар, какаото, бакпулвера и содата се изсипват в купа и се разбъркват добре. Яйцата се разбиват, добавят се олиото и айряна. Разбърква се и всичко се изсипва при сухите съставки. Добавете горещото кафе, като разбъркате много добре. Изсипете готовата смес във форма, постлана с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути или до готовност. Приготвяне на млечен крем: Сварете млякото, разбийте жълтъците, заедно с брашното и 3-4 с.л студено мляко и ги добавете постепенно към врящото мляко. Разбъркайте добре и варете до сгъстяване на крема. Прибавете настърганата портокалова кора. Оставете крема да се охлади. През това време разбийте маслото с пудрата захар на гладка консистенция. След като млечният крем се е охладил, добавете към него масленият и разбъркайте добре, до получавани на гладък крем. Покрийте го със стреч фолио и го оставете в хладилника за 1час. Карамелизирайте захарта и добавете ядките, разбъркайте и ги изсипете върху алуминиево фолио да стегне, след това го натрошете на не много ситно. Сглобяване на тортата: Разрежете изстиналия блат на две. Едната част сложете върху поднос, отгоре изсипете млечно-масленият крем, поръсете с крокан, натрошени целувки и цели вишни от сладкото. Покрийте с другия блат. Намажете цялата торта с крем, приготвен от разбитата сметана +разтопен шоколад смесени добре. Оставете тортата в хладилника около един час. Декорирайте тортата отстрани с розички от сметана, а в средата изсипете глазурата, приготвена по следният начин: Затоплете сметаната заедно с маслото, свалете от огъня и добавете шоколада. Разбъркайте добре, оставете малко да се охлади и я изсипете в средата на тортата, като леко накланяте, за да покрие хубаво навсякъде. Панирайте отстрани борда на тортата с крокан. Отгоре украсете по ваше желание. |