Публикувана от Добринка Петкова на 10 Декември 2012
![]() | Необходими продукти 500 мл прясно мляко 1 кубче мая 2 яйца 1 с.л захар 1 ч.л сол 800-900 гр брашно за пълнеж: 2 кутии локум (с мед и орехи) 300-400 гр едро счукани орехи кората на един портокал за сиропа: 400 гр захар 500-600 мл вода 1 масло |
Разтворете маята със захарта в малко топло мляко и замесете заедно с другите съставки меко и еластично тесто. Оставете го да втаса. Премесете го отново и го разделете на 8 топки. Разточете една топка (на много тънко), намажете я с олио, поръсете с орехи, локум и настържете от портокаловата кора. Отгоре покрийте с друга разточена на тънко кора, пак я поръсете с олио, орехи, локум и портокалова кора и завийте на руло. Нарежете го на парчета и ги наредете в намаслена тава с рязаното нагоре. Така направете и останалите топки. Оставете да втаса за 20-30 минути и изпечете в загрята фурна до готовност. Оставете да се охлади напълно. Сварете сироп от маслото, захарта, водата и настъргана портокалова кора. Залейте изстиналата баница с горещия сироп, на няколко пъти, хубаво да поеме от него. Да ви е сладко! |