Публикувана от Az-gotvia .bg на 29 Декември 2012
Необходими продукти 500 гр брашно щипка сол 1 пак.бакпулвер 1/2 ч.л. сода бикарбонат 1 ч.л. смес от джинджифил, канела и карамфил 250 гр мед 130 гр кафява захар 1 яйце 2 с.л. ром 100 гр краве масло за айсинга: 1 белтък 400-500 гр. пудра захар няколко капки лимонов сок | |
Медът и захарта се смесват и леко се загряват. Добавят се яйцето, рома и кравето масло и сместа се разбива с миксер, докато стане на пяна. Брашното се пресява с бакпулвера, содата и подправките и се добавя към медената смес, като се бърка. Получава се лепкаво тесто, което се слага поне за 2 часа в хладилника. Ако тестото е твърде лепкаво, оформете го на топка с намаслени ръце, но не добавяйте повече брашно. Разточете тестото на кора, с дебелина 0,5 см и изрежете сладки с различни формички. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 10 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. За украсата: С миксер се разбива белтъкът с лимоновия сок (може да се ползва и лимонтозу). Лъжица по лъжица се добавя пудрата захар. Разбива се докато се получи гладък крем. За украсата се използва сладкарски шприц или найлонова кесийка с малка дупчица. Украсете меденките според фантазията си! |