www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Даниела Иванова на 17 Февруари 2013

Мидички

Необходими продукти
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
1 пак. амонячна сода
1-2 ванилии

за крема:
1 литър прясно мляко
9 с.л. захар
10 с.л. брашно
5 жълтъка

Приготвяне на тестото: Разбиваме яйцата и захарта, прибавяме олиото и киселото мляко, в което е разтворена амонячната сода. Бакпулверът се пресява с брашното. Замесваме средно меко тесто. Необходима ни е форма за мидички. Загряваме я добре, намазняваме я и във всяко гнездо се слага малко топче от тестото. Готовите мидички се стържат с нож от излишните краища, за по-добра визия.

Кремът се приготвя по следния начин:
Брашното се разтваря в 1 чаша студено прясно мляко, взета от общото количество мляко. Към получената кашичка се добавят един по един жълтъците и се разбиват добре.Останалото мляко се сварява или загрява заедно със захарта. Когато заври, изтегля се от котлона, добавя се кашичката от яйца и брашно и се бърка добре. Връща се на котлона и крема се сварява до пълна готовност. Накрая добавяме 2 пакетчета ванилия за аромат. След като кремът изстине, напълваме мидичките.