www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Десислава Трифонова на 02 Май 2013

Лещена яхния

Необходими продукти
250 г леща
3-4 стръка зелен лук
1-2 стръка зелен чесън
1-2 моркова
2 картофа
1 червен пипер
2-3 с.л. брашно
3 с.л. олио
червен пипер
сол
копър
чубрица
девисил /на вкус/

Лещата се измива добре. Накисва се във вода. Зелените лук и чесън се нарязват на ситно. Морковите и картофите се режат на кубчета. Пиперът се реже на ситно.

В дълбока тенджера се изсипва лещата. Добавя се вода. След като заври се добавят морковите, картофите, пипера, чесъна и лука. Подправя се с копър, чубрица, девисил и сол. Запръжката се прави като олиото се загрява и в него се пържи до златисто брашното, след това се добавя червения пипер. Така направената запръжка се изсипва в сварената леща и се разбърква добре. Оставя се за няколко минути на котлона докато се сгъсти. Добър апетит!