Публикувана от Илияна Димова на 29 Май 2013
![]() | Необходими продукти за картофеното тесто: 5 големи картофа (800 г - 1 кг) 2 суп.лъж.зехтин куркума и сол на вкус 2 суп.лъж.галета 1 суп.лъж.натурално нишесте 1 пресен жълтък Необходими са още олио и галета за намазване и поръсване на формата за печене. за плънката: 3-4 стръка зелен лук 2 стръка зелен чесън 500-600 г пресен спанак 1 каф.чашка ориз 1 суп.лъжица нарязан пресен джоджен 1 суп.лъж.нарязан пресен магданоз черен пипер къри и сол на вкус щипка лют червен пипер 4-5 суп.лъжици зехтин 1 пресен белтък разбит с щипка сол на твърда пяна 2 суп.лъж.настърган кашкавал |
Белим картофите и сваряваме. Отцеждаме от водата, намачкваме и овкусяваме с 2 суп.лъжици зехтин, куркума и сол на вкус. Добавяме жълтъка, 2 суп.лъжици галета и 1 суп.лъж. натурално нишесте. Замесваме като тесто. Слагаме на хладно в хладилника. За плънката на пая нарязваме зеления лук, зеления чесън и задушаваме в зехтин и малко вода да поомекнат. Добавяме спанака, джоджена, магданоза, черен пипер, къри, червен пипер, а като поизври течността, добавяме и ориза. Наливаме 3 ч.чаши вода и варим до готовност. Дръпваме от котлона и прибавяме настъргания кашкавал. Добавяме и разбития на твърда пяна белтък и разбъркваме. Вземаме по-малка форма за печене с отделящи се стени и намазваме с олио или зехтин. Поръсваме обилно с галета. Разстиламе картофеното тесто (с влажни ръце), като правим борд по стените на формата. Изсипваме плънката и разстиламе равномерно. Изпичаме в загрята на 180-200 градуса фурна за около 20-30 минути. Изваждаме от фурната и оставяме пая за няколко минути във формата преди да извадим. |