www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 05 Юни 2013

Пита с рози

Необходими продукти
900 гр. брашно
2 яйца
60 гр. краве масло
20 гр. жива мая
300 мл. прясно мляко
50 мл. топла вода (тя се добавя към маята и захарта)
3-4 с.л. кисело мляко
щипка сода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
1 - 2 с.л. олио

Пресява се брашното и в купа се отделя малко от него (около 200 гр). Към него се добавя предварително шупналата мая със захарта, киселото мляко със содата, яйцата (без един жълтък, той е за намазване), оцета, олиото и млякото. Всичко се бърка и след това се добавя малко по малко към пресятото брашно, смесено със солта. Меси се меко тесто и се оставя да втаса за 40 минути покрито с кърпа и намазано с олио на топло.

След като е втасало се разделя на 7 топки, 5 от тях се разточват и се слагат една на друга, като между тях се маже с разтопеното масло. След това се реже на 8 триъгълници, като се започва от средата и не се реже до края. Така получените триъгълници (всеки от 5 кори) започват да се обръщат един по един нагоре и не се слагат един на друг плътно, а се застъпват на половина и така се правят всичките. Всяка от останалите две топки се разделя на 10 малки топчета - общо 20. Вземат се 5 по 5 и се разточват малки кръгчета, които се слагат едно на друго, като се застъпват наполовина, навиват се на руло и се реже на две.  Така се получават розичките, които се редят в средата. Маже се с жълтъка, разбит с малко олио и втасва още 20 минути. Пече се на умерена фурна около 45 минути.