Публикувана от Веселина Константинова на 13 Ноември 2013
![]() | Необходими продукти 800-900 гр брашно 1 кубче мая 1 равна с.л. захар 1 равна с.л. сол 1 к.ч. олио маслини |
Разтворете маята с 1/2 ч.ч. хладка вода. Прибавете солта, захарта и малко брашно, разбъркайте и оставете да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете втасалата мая, добавете хладка вода /1 ч.ч./, олиото и започнете да месите. Ако е необходимо добавете още мая и месете докато се получи меко тесто. Покрийте го с домакинска кърпа и оставете на топло да втаса. Разделете тестото на 4 топки. Направете всяка топка на фитил. Клъцнете от двете страни с ножица на 4-5 места. Изчистете маслините от костилките и сложете по парченце във всеки разрез. Сложете хлебчетата в сухи, горещи и намазнени тави /по две на разстояние едно от друго/. Оставете още малко да втаса. Изпечете във фурна до златисто. |