Публикувана от Диана Димитрова на 17 Ноември 2013
![]() | Необходими продукти за тестото: 1 яйце 125 гр. масло 1 с.л. захар 60 мл. прясно мляко 1 с.л. коняк 1 ч.л. бакпулвер 170 гр. брашно за пълнежа: 600 гр. ябълки 2 с.л. захар 1 с.л. мед 1 с.л. масло 1 с.л. коняк 1 с.л. захар - за поръсване преди печенето 3 с.л. смлени орехи 1 ч.л. канела |
Брашното и бакпулвера се пресяват. Заедно с маслото и захарта се смесват и добавяме яйцето и коняка. Продължаваме да месим, като едновременно добавяме и прясното мляко. При необходимост добавяме още брашно до получаването на меко тесто. Тестото се разточва и разстила в тава за пай с диаметър 25 см. Оставя се в хладилника за 20-30 минути. Приготвяме пълнежа по следния начин: Ябълките се белят и почистват от семките, нарязват се на дълги парчета. Загряваме на котлона захарта, меда, маслото и конака. Изсипват се ябълките и се задушават за около 6-7 минути, докато ябълките омекнат. Изваждат се от сиропа и се оставят да се охладят за 10 минути. Парченцата ябълки се подреждат върху тестото. Посипват се с 1 с.л. захар и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 30-40 минути. След като се извади от фурната се поръсва с канелата и орехите. Отгоре сипваме изстиналия сироп, който вече е станал гъст и карамелизиран. Добър апетит! |