Публикувана от Az-gotvia .bg на 15 Юни 2011
Необходими продукти 750 г брашно 2 яйца 1 ч.ч. кисело мляко 1 ч.ч. захар 1 к.ч. олио 1 пакетче бакпулвер 2 щипки амонячна сода 1 ванилия цветни пръчици или смлени/счукани орехи за декорация за крема: 2 яйца 500 мл прясно мляко 50 г краве масло 1 ванилия или друга есенция 1 ч.ч. захар 3 с.л. брашно с връх | |
Разбиват се яйцата и захарта с миксер. В отделна купа се слага брашното, в което се налива олиото и се добавят смесени киселото мляко със содата и бакпулвера. Към тази смес се добавят яйцата със захарта. Ароматизира се с ванилията. Замесва се меко тесто, което се оставя за около 2 часа да почине. След това се разточва с дебелина около 5 мм и се нарязва на лентички. Всяка лентичка се увива около малка метална фунийка, която предварително сме направили от домакинско фолио. Подреждаме фунийките в тава, върху която сме поставили домакинска хартия за печене и печем около 10 минути при 200 градуса. Формичките се издърпват и фунийките се оставят да изстинат. Приготвяме крема по следния начин: Сваряваме прясното мляко и добавяме захарта. Отделно разбиваме яйцата и малко по малко добавяме брашното, като бъркаме, за да стане еднородна смес. След това сипваме по малко от млякото и бъркаме. Изливаме сместта в горещото мляко и бъркаме непрекъснато, без да се дръпва от огъня. Накрая се слага маслото. Най-важното е непрекъснатото бъркане, за да не стане крема на грахулки. Накрая пълним фунийките с крема и ги украсяваме с цветни пръчици или смлени/счукани орехи. |