Публикувана от Илияна Димова на 15 Декември 2013
Необходими продукти 3 яйца 1/2 кофичка кисело мляко 5 суп.лъжици олио 1 супена лъжица натурално нишесте 1 чаена чаша брашно (или повече, колкото е необходимо за кейково тесто) 1 бакпулвер 2 суп.лъжици нарязана луканка (шунка) 2 суп.лъжици маслини без костилки щипка захар сол на вкус подправки за поръсване на вкус - розмарин или чубрица за гарниране смесени малко сирене с лъжица две заквасена сметана и парченца луканка шунка и маслини за украса | |
Отделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците с щипка захар на твърда пяна. Жълтъците разбиваме с олиото, киселото мляко, нишестето, брашното, бакпулвера, сол на вкус (малко, защото луканката и маслините са солени). Прибавяме и нарязани луканка (шунка) и маслини. Към тази смес внимателно добавяме белтъците и смесваме. При необходимост може да добавим още малко брашно за кейково тесто. Готовото тесто разпределяме в намазани с масло и поръсени с брашно формички. Поръсваме с подправки. Изпичаме до готовност в загрята на 170 градуса фурна с горещ въздух. Гарнираме с разбити сирене и сметана и парченца луканка или шунка и маслини, за да се вижда какъв е пълнежа на кейкчетата. |