Публикувана от Az-gotvia .bg на 17 Октомври 2011
![]() | Необходими продукти 1 ч.ч. ориз 400 г. гъби печурки 150 мл олио 1 голяма глава лук 1 морков сол смлян черен пипер на вкус лимон магданоз |
Гъбите се нарязват и се сваряват в подсолена вода. Лукът и морковът се нарязват на дребно и се задушават в олиото и малко вода докато омекнат. Прибавят се гъбите и ориза. Ястието се залива с водата, в която са се варили гъбите и се долива вода, така че общото количество течност да е 3 ч.ч. Посолява се с около 1 ч.л. сол и се вари на тих огън около 20-25 минути. Когато е готово се овкусява със смлян черен пипер на вкус, може да се добави и ситно нарязан магданоз или да се използва за украса. Може да се поднесе и с резенче лимон. За детско меню от ориза и с крекери рибки може да се оформи таралеж, както е показано на втората снимка. Ястието е подходящо за вегетарианци и за пости. Може да се ползва като основно ястие или като гарнитура. |