Публикувана от Виолета Матева на 29 Декември 2013
Необходими продукти 20 г мая 1 кг брашно 8 с. л. захар 1 к. л. сол 3 яйца без един жълтък, той е за намазване 200 мл лимонада 100 мл топла вода за маята 1 к. ч. кисело мляко 200 г течен шоколад, смесен с 1 с. л. разтопено масло сусам за поръсване | |
В топлата вода се разтваря маята с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно. Шупналата мая сипваме в брашното и замесваме меко тесто с останалите продукти. Оставя се да втаса докато удвои обема си. Отделя се едно топче като портокал от тестото, то е за средата. Останалото тесто разделяме на 8 части. Четири от тях се разточват на обли кори, намазват се с течен шоколад и се нареждат една върху друга, последната не се намазва. Нарязва се на 8 триъгълника, като се минава през средата, но не се стига до края на питата. В средата на всеки триъгълник се прави разрез. Хваща се връхчето и се промушва през разреза. Така се прави и с останалите сектори. Останалите четири топчета се оформят по същия начин, разточват се на обли кори, намазват се с шоколад и се нареждат една върху друга. Нарязват се на 8 триъгълника, като се отделят един от друг. В средата има разрез и пак се промушва връхчето. Получените листенца се поставят между секторите от долния ред. Оставеното топче за средата се оформя на фитил и се навива на охлюв. Намазваме питката с разбит с малко вода жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто. Весели празници и да ви е сладко ! |