Публикувана от Цветослава Киркова на 12 Февруари 2014
![]() | Необходими продукти 600 гр. бяло брашно 20 гр. прясна мая 1 с.л. сол 1 яйце ( жълтъка за намазване ) 1 ч.л. захар 5 с.л. бяло вино ( 50 мл. ) 4 с.л. зехтин 200 мл. топла вода шарена сол и чубрица за поръсване |
Смесете маята, захарта, виното и 50 мл. от топлата вода, оставете да шупне. Пресейте брашното и го смесете със солта, направете кладенче и добавете разбития белтък и зехтина. Добавете сместа с маята, измесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса за 40 мин. Готовото тесто измесете отново, разточете с точилка до получаване на овална форма. Сложете в тавичка и намажете с разбития жълтък. Направете 4 разреза и поръсете с шарената сол и чубрицата. Печете до готовност. Готовата 'Търнаклия" намажете с масло и завийте с чиста кърпа. |