Публикувана от Мария Симова на 27 Декември 2014
![]() | Необходими продукти 3 яйца 250 гр захар 150 гр масло на стайна температура 2 ванилии 1 щипка сол 200 гр кисело мляко 250 гр самонабухващо брашно за кекс 3 с.л. какао 5 с.л. гореща вода пудра захар за поръсване за сиропа: 1 ч.ч. вода ½ ч.ч. захар 2 с.л. портокалов сок 2 с.л. мед |
Започваме с приготвянето на сиропа. В метална купа поставяме всички съставки за него и варим седем минути от момента на завирането. Оставяме готовия сироп настрани да изстива. Загряваме фурната на 170 градуса. Намазняваме и набрашняваме леко формата за кекс. В купа разбиваме с миксер яйцата, захарта, мекото масло, ванилиите и щипка сол. Разбиваме сместа на висока степен на миксера за около 4-5 минути или докато се стопи захарта. Прибавяме киселото мляко и разбиваме за още 3-4 минути. Накрая добавяме брашното като с помощта на шпатула разбъркваме до еднородна смес. В по малка купа разтваряме какаото в горещата вода. Добавяме ¼ от ваниловата смес и разбъркваме добре. В кексовата форма последователно редуваме ванилова и какаова смес. С лъжица правим леки въртеливи движения вътре в сместа за да стане нашият кекс още по шарен. Печем в предварително загрятата фурна на 170 градуса за около 50 минути или проверяваме с клечка (до суха клечка). Готовият изпечен и горещ кекс поливаме равномерно с помощта на лъжица със студения сироп. Охладеният кекс изваждаме от формата в подходяща чиния и поръсваме леко с пудра захар. ДА ВИ Е СЛАДКО !!! |