www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 29 Декември 2014

Свежа торта с кайсиев крем

Необходими продукти
за блата:
5 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1 1/2 чаена чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
кората на един лимон

за крема:
1 пакет крем без варене на Dr.Oetker
400 мл. прясно мляко
300 гр. заквасена сметана
1 буркан компот от кайсии
сушени плодове - кайсии, стафиди

за гарниране:
млени орехови ядки
портокалови корички
кокосови стърготини

Отделете белтъците от жълтъците /яйцата да са със стайна температура/. Разбийте белтъците със захарта до гъста пяна. Прибавете постепенно жълтъците и продължете да биете. Добавете брашното, лимоновите корички и бакпулвера и разбъркайте без миксер до еднородна смес. Изпечете тесто в незалепваща тавичка на 200 градуса.

След като изстине готовия блат, разрежете хоризонтално, за да се получат два еднакви блата.

Разбийте крема по указания на пакета начин. Добавете сметаната и продължете да разбивате до получаване на хомогенна смес. Отделете половината от сместа и прибавете плодовете от компота. Разбийте с миксера до поучаване на гъст крем.

Сиропирайте блатовете със сока от компота. Намажете обилно първия блат с кайсиевия крем. Наредете сушените плодове. Сложете втория блат. Намажете от всички страни с белия крем. Отстрани гарнирайте с орехи, а отгоре с кокосови стърготини и портокалови фини лентички.