Публикувана от Az-gotvia .bg на 05 Ноември 2011
![]() | Необходими продукти За блата: 4 белтъка 175 г орехи 1/2 ч. ч. пудра захар 1 с. л. брашно За крема: 200 гр. шоколад 200 мл. готварска сметана 1/2 ч. ч. захар За глазурата: 100 гр. шоколад 80 мл. готварска сметана 1 с. л. олио |
Белтъците се отделят от жълтъците и се слагат в купа. Пудрата захар се пресява при белтъците и се разбива с тел, орехите се смилат с помощта на кухненския робот и се добавят. Разбърква се и когато се забележат малки мехурчета, се поръсва брашното. Отново се разбива и се разпределя във форми за печене, като във всяка има намазнена готварска хартия. Може да се получат два или три блата, в зависимост от размера им. При мен се получиха два блата с диаметър 22 см. Всяка форма се пече в умерено загрята фурна. Съставките за крема се смесват и се разбиват с миксер за 5-6 минути. Готовият крем се разпределя равномерно върху всеки от блатовете, които се подреждат един върху друг. В тенджера се разтопява шоколадът за глазурата и се смесва със сметаната и олиото. Получената глазура се нанася равномерно върху тортата. Заглажда се със шпатула. Преди сервиране тортата се оставя да престои в хладилник, за да се стегне. Може да се украси с орехи и шоколад, аз използвах сметана и захарен фондан. |