Публикувана от Виолета Матева на 30 Май 2015
![]() | Необходими продукти за сладкото: за сиропа: |
Почистваме ягодите, сипват се в дълбок съд и засипваме със захарта. Оставят се една нощ на хладно. Сутринта се слага тенджерата на котлона и се вари 1 час и 30 минути до сгъстяване. По време на варенето се образува пяна, която се премахва с решетъчна лъжица. Разбърква се непрекъснато да не загори. Накрая се добавя лимонената киселина и разбъркваме добре. Сипваме в сухи бурканчета, затваряме с капачки и обръщаме с дъното нагоре да се охладят. За по-сигурно аз ги варя 10 минути за капачката. Вкусно и ароматно е ! За сиропа: Ягодите се почистват, измиват и посипват със захарта. Държат се в хладилник за 1 нощ. На другия ден се пасират плодовете и захарта. Към тази смес доливаме водата. Вари се на тих огън до получаване на сироп 30 минути. Пяната се маха, да остане бистър сироп. Сваля се и добавяме сока от лимона или лимонтузу най-добре вкусете и направете на вкус. Охлажда се и прецеждаме през тензух. Останалата гъста смес сипваме в буркани, а сиропа в шишета затваряме с капачки. Варят се 10 минути ! Разрежда се с вода или сода ! Супер свежо ! |