Публикувана от Елена Пенчева на 28 Февруари 2016
Необходими продукти за блата: 1 и 1/2 голям банан 3 яйца 1 ч.ч. захар 125 гр. масло 100 гр. млечен шоколад 4 с.л. прясно мляко (вода) 2 с.л. неподсладено какао 10 гр. бакпулвер 1 ч.ч. брашно за крема: 1/2 банан 200 гр. заквасена сметана 200 гр. течен шоколад (бял и кафяв) за украса: 50 гр. млечен шоколад | |
За блата: Нарязвате бананите на малки парчета, към тях добавяте яйцата и захарта и разбивате с миксер докато бананите станат на пюре. Загрявате прясното мляко (водата) в микровълнова фурна и към него добавяте начупения на малки парчета шоколад. Разбърквате до пълното разтапяне на шоколада. След това добавяте шоколада към сместа от банан, яйца и захар, като продължавате да разбивате с миксер. Добавяте разтопеното масло, какаото и брашното смесено с бакпулвера. Готовата смес изсипвате в тавичка с размери 26 см (аз използвах форма за торта) предварително намазнена. Печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. След като блата изстине го разрязвате на две части. Приготвяте крема като разделяте белия и черния шоколад в 2 купички. Към шоколада добавяте по 100 гр. от заквасената сметана и разбърквате добре. Така получавате един бял и един кафяв крем. Долният блат*** се намазва с кафявия крем и се редят резенчета банан, а върху горния блат се разпределя белия крем. Вече сглобената торта украсявате с настъргания шоколад. Хубаво е тортата да престои няколко часа преди да започне да се консумира, но от личен опит мога да кажа, че дори и да не е престояла е също толкова вкусна. ***Долният блат може да напоите със сок от компот ако предпочитате по-сочни торти. |