Публикувана от Марияна Желева на 12 Юни 2016
![]() | Необходими продукти 2 ч.ч. брашно 1 малко яйце 1 щипка захар 1/2 ч.л. сол 2 с.л. немско масло 50 мл вода 100 мл прясно мляко - домашно сладко от сливи 1 малко яйце за намазване 2 с.л. олио 1/3 мая |
Разбивам яйцето със солта. Стоплям леко водата и прясното мляко. Размивам вътре маята и добавям захарта. Оставям да шупне добре маята. Пресявам брашното и си правя кладенче. Оставям да ми се размекне маслото. През това време в кладенчето слагам яйчената смес, прясното мляко с водата и маята, накрая и маслото. Смесвам всички съставки. Върху набрашнен плот замесвам тестото. Покривам го с кърпа за 40 мин. на топло да втаса. През това време си разбивам в една купичка 1 малко яйце с 2 с.л олио, които са ми нужни за намазване на мидичките. След като е втасало тестото, разточвам кора на набрашнен плот. Режа с помощта на ринг кръгове. Моят ринг е от голяма капачка /тъй като нямам такъв диаметър за сладки например/. Всеки кръг поставям във формата, с която ще правя мидичките. Диаметърът на кръга е по-голям от този на формата за мидички. Слагам сладко. Затварям и притискам. Излишното тесто оставям настрани /после го доомесваме и пак използваме за мидички/. От дозата излизат 25 големи мидички. Нареждаме всички пълнени със сладко мидички в тава, застлана с хартия за печене. Втасват 30 мин. Вече втасали ги мажем с помощта на четка със смес от олио и разбито яйце. Печем в загрята фурна на 180 градуса. Поднасяме топли с компот или айран например. |