Публикувана от Веселина Великова на 23 Септември 2016
![]() | Необходими продукти 2 1/2 ч.ч. брашно 1/3 кубче мая 1/2 ч.л. сол 1/2 ч.ч. захар 1 яйцe 125 мл. прясно мляко 50 мл. олио 1 жълтък за намазване 1 ч.л. олио - за намазване 1 яйце за пълнеж 90 г сирене за пълнеж |
Стопляме прясното мляко и в него слагаме 1/3 от кубче прясна мая, заедно със захарта и разбъркваме. Трябва маята и захарта хубаво да се размият. Пресяваме брашното със сито в дълбок съд. В брашното правим кладенче и в него слагаме 1 яйце, сол, олиото, прясното мляко със захарта и маята. Замесваме тестото и го оставяме да втаса за 40 мин. Покриваме на топло. След като вече е уголемило обема си тестото го делим на 10 части. От частите с ръце оформяме топки с равни размери. Набрашняваме масата, на която ще оформяме кифлите. Всяка от топките я точим с точилка на елипса, единият и край трябва да е по-издължен. В купа разбиваме едното яйце и вътре слагаме около 90 г сирене натрошено. С лъжица слагаме от сместа за пълнежа в издължената част на кифлите, а в по - широката правим по две резки, като върха им да гледа към издължената част. Навиваме кифлите от тясната към широката част. Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга, защото допълнително ще се надуят при втасването. Оставяме кифлите да втасат 20 мин. Разбиваме 1 жълтък и 1 ч.л. олио в малък съд и с помощта на четка мажем кифлите след ката втасат. Печем ги на 180 градуса в загрята фурна до приятен цвят и след като се изпекат добре. |