Публикувана от Веселина Великова на 11 Март 2017
Необходими продукти 1 ч.ч сок от компот от праскови праскови от компот 2/3 пакетче нишесте Ванилия 600 мл. прясно мляко 100 мл. вода 1 ч.ч стафиди 3 с.л какао 6 с.л захар 3 бр. ванилови блатове - 21/21см. | |
Използвам 3 бр. ванилови блатове на фирма „Суит плюс – Варна”. Слагаме първия блат в табла или плато. Напояваме блата със сок от компот от праскови, като с лъжица нанасяме отгоре. На котлона слагаме прясното мляко да се свари. Добавяме му 6 с.л за захар за сладост. В 100 мл. вода слагаме 2/3 от нишестето ванилия и разбъркваме, за да може да се разтвори добре, а не да остане твърдо. След като почти се е сварило прясното мляко прибавяме нишестето. Бъркаме непрекъснато до готовност и сгъстяване. Бъркаме без да спираме, за да не останат бучки. Дърпаме го след като е готов крема. Малко го оставяме настрани. Обелваме кората на прасковите и ги режем на тънки парчета. Върху напоения първи блат мажем с крема. Отгоре редим нарязаните праскови плътно една до друга. Пък слагаме слой от крема. Слагаме върху него втория блат и го напояваме със сок от компота по същия начин. Нанасяме от крема и заглаждаме. Върху крема разпределяме 1 ч.ч жълти стафиди. Пак мажем с крема. Слагаме третия блат, напояваме го със сок от компот и отгоре го мажем с крема. С останалия крем мажем стените на тортата. Слагаме я в хладилника за 10 часа да стегне. Като стегне поръсваме с цедка отгоре с какао. Режем я на 9 парчета. |