Публикувана от Niki Zhelyazkova на 13 Октомври 2018
Необходими продукти зелки, количество по избор
40 г сол на всеки литър вода | |
Зелето може да се нареже предварително, а може и да е с цели зелки. Ако са цели в съда, където ще ги слагам поставям една цяла и половин от друга зелка. Издълбавам сърцевината, т.е. чуканчето на всяка зелка и го отстранявам, така прониква соленият разтвор по-лесно и втасва. Затискам с чиния, да останат в саламурата. До месец през зимата и са готови. В голям съд си разтварям предварително солта заливам зелките. Повтарям процедурата, докато залея всички съдове със зеле. Оставям на хладно, на терасата да втасва. От време на време разбърквам водата, да се размести добре солта. Целите са подходящи за сарми, а нарязаното е за готвене. |