Публикувана от Niki Zhelyazkova на 24 Ноември 2018
Необходими продукти 1 пакет кори фамилия
3 яйца
1 кофичка кисело мляко от 400 г
1 ч.л. сода бикарбонат
150 г сирене
1 каф.ч.олио
300 г спанак
1 гол. глава лук
подправки по желание, моите са: джоджен, сол, кимион на зърна и млян, къри, куркума, червен пипер | |
В тенджера задуших ситно нарязания лук, до омекване в част от зехтин на среден огън. Когато лука стана готов добавих подправките и спанака, както е с цели листа и дръжките. Тук в Испания спанакът е съвсем пресен и не се налага да се отделя от дръжките, както правех в България. Разбърквам спанака с лука за кратко време докато си смени цвета и намали обема си. Оставям да се охлади тази спаначена смес. В купа разбърках с вилица леко трите яйца, в киселото мляко сложих содата и енергично бърках да шупне в млякото. Добавих ги към яйцата и пак ги разбърках до смесване. Добавих останалото олио към тази яйчна смес. Сложих сиренето натрошено на едро и добавих вече добре охладената спаначена смес към тази в купата. Разбърках добре всичко в купата и включих фурната да се загрее. В намазнена тава слагам по два листа от корите, един по един. Върху всеки втори лист сипвам от зеленчуковата смес равномерно. После пак два листа, един по един, леко събрани, да остава въздух помежду им. И така докато се свършат корите. От сместа сипвам около 3 големи лъжици от комплекта за сервиране. Те са малко по-големи от супените. Най-отгоре завършвам със сместа. Пека 25 мин на 170 º, като е според фурната. След 25 минути я следя. Пека до златисто. Това е! Става много вкусна. |