www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 01 Май 2020

Погача със сусам

Необходими продукти
1 кг брашно (отделям 1 ч.ч. от него за доомесване)
1 кубче прясна мая 42 г или 2 пак. суха
5 с.л. олио
3 яйца, отделям 1 жълтък за намазване
200 мл топличко прясно мляко
200 мл вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
50 г к.масло или олио за намазване на корите обилно
сусам

Активирам маята, като в топлата водичка слагам натрошената мая, суп.лъжица захар, 3 с.л. брашно. И разбърквам всичко до лека кашица. Оставям я на топло или в студена фурна за около 15 мин да шупне. През това време си пресявам два пъти брашното. От него вземам като начало в купа половината, правя кладенче и в него слагам 2-те яйца и единият белтък, олиото. Бъркам леко с лъжица. След това добавям топлото прясно мляко и шупналата мая.Започвам да бъркам и постепенно да добавям от останалото брашно. Като се опитвам всичко това да се оформи като топка тесто. Върху набрашнен плот изсипвам това тесто и продължавам да доомесвам до меко, приятно на пипане тесто.След като вече съм оформила меко тесто го удрям върху плота 100 пъти. Намазнявам купата , в която съм месила тестото и го слагам там. Покривам със стреч фолио и кърпа и оставям на топло в стаята, или в студена фурна за около час и малко, докато удвои обема си.

Вадя го отново на плота и разделям на 4 - 5 топки. Разточвам ги с размер около 30 см, мажа ги между тях със меко краве масло или с олио, обилно. На последната не мажа. Правя няколко разреза на разстояние около 3 см и започвам да ги навивам на охлюв във тавата върху хартия за печене. Може да се направят тези топки на рула и да се навият с други форми.Когато съм оформила питката я оставям покрита с кърпа отново, но този път само за 30 мин да втаса. Когато питката е изпълнила тавата я намазвам със жълтъка, смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. Намазвам навсякъде и поръсвам със сусам или други семена. Пека в началото само на долен около 20 минути, да съм сигурна, че няма да остане сурова. Когато се надигне достатъчно, включвам и горе на фурната да се запече още 10-ина минути. Моята фурна пече много силно, всеки си познава фурната и можете да прецените за градуси и време.След изпичане не я вадя веднага от тавата. Оставям я така в тавата 5 минути, после на скарата още няколко минути, за да не се задуши от горещината. След това я слагам в поднос или голяма чиния за сервиране. Да ви е сладко!