Публикувана от Niki Zhelyazkova на 18 Май 2020
Необходими продукти 4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
200 мл прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. какао | |
Разбивам яйцата със захарта. Постепенно добавям останалите продукти и продължавам да бъркам с миксера. Накрая останалата част по стените от сместа я смесвам с какаото и изсипвам в средата равномерно. С ножа леко разбърквам сместа отгоре да се получи някаква шарка от тъмната смес.
Във форма за кекс слагам хартия, може и с омазнена и набрашнена форма. Изсипвам сместа. Пека шарения кекс в предварително загрята фурна на 170°C 20 минути само на долен реотан във фурната, после и двата пак на 170°C още 15-20 минути, но вече следя, за да не прегори. Ако се налага, покривам с алуминиево фолио. За готовност на пухкавия кекс проверявам с дървен шиш. След изпичане оставям още няколко минути във фурната, но при отворена врата. Обръщам кекса Пухкавелко в подходяща чиния и поръсвам с пудра захар. |