Публикувана от Peti A на 26 Март 2022
Необходими продукти 250 мл. прясно мляко
3 с.л захар
½ кубче мая
1 бр.ванилия
2 яйца
2 с.л олио
420 гр. брашно и малко за доомесване
5 с.л масло
2 кутии локум - за пълнеж
1 яйце+1 с.л олио - за намазване | |
В топло прясно мляко слагаме маята и разбъркваме със захарта и оставяме да шупне за 10 мин. Прибавяме и 2-3 с.л брашно също вътре. Разбъркваме. В пресятото брашно правим кладенче и слагаме шупналата мая, ванилията, яйцата. Замесваме меко тесто. Добавяме към края като е готово омесено на топка тестото и маслото. Продължаваме да месим. Тестото поставяме в набрашнен дълбок съд и оставяме да втаса за 1 час.
Тестото делим на 20 части. Всяка оформяме на топка. Нарязваме локума на малки парченца. Всяка топка раздърпваме с ръце и по средата слагаме от локума. Оформяме на топка. Всички топки нареждаме върху тава, покрита с хартия за печене и оставяме да втаса. В тавата на фурната се подреждат 12 бр. т.е на два пъти ще се изпекат във фурната. Подреждаме на малко разстояние. И двата пъти като втасва се покрива с кърпа и се слага на топло. Отгоре мажем с разбито яйце и олио с четка. Печем в загрята на 170 гр. фурна до готовност. Уникално вкусни са. Меки, пухкави. |