www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Niki Zhelyazkova на 12 Юни 2022

Питка за задушница

Необходими продукти
600 г брашно
1 яйце (жълтъка за намазване)
1/2 кубче прясна мая
1/2 с. л. сол
1 с. л. захар
3 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
200 мл. хладка вода
150 г сирене
олио за намазване на корите

Активирам маята със захарта, няколко с. л. брашно, половината хладка вода. Оставям на топло да се активира. В купа разбърквам брашно, като отделям от общото и добавям по малко. В пресятото брашно слагам течните съставки и активираната мая заедно. Солта слагам в брашното и леко ги смесвам. Меся меко тесто, което оставям да почине около 25-30 минути. Леко го омесвам отново с малко брашно и деля на четири топки, които разточвам на кръгли кори. Между тях мажа обилно с олио и ръся натрошеното сирене. Върху последната кора не мажа и не слагам нищо. С точилката леко разточвам всичките кори , както са една върху друга. Режа на 16 триъгълника и правя кифлички. Подреждам в тава с хартия за печене , Аз сложих 12 , а останалите четири кифли изпекох отделно. Поръсвам със семена, когато имам. Пека в предварително загрята фурна на 180º за около 30-35 минути, на горен и долен реотан, без вентилатор. Проверявам с дървен шиш след 25 тата минута, дотогава не отварям. След като е готова оставям на скара заедно с тавата за пет минутки, после без тава, пак върху скара, но покрита с кърпа. Питката става вкусна и много пухкава!