Публикувана от Az-gotvia .bg на 24 Декември 2022
![]() | Необходими продукти 1 чаша масло (ок. 250 г.) на стайна температура 1 чаша тъмна кафява захар тип Мусковадо 100 г млечен или тъмен шоколад по избор (може да се използва и течен шоколад като Nutella) 1 яйце 1 чаена лъжичка ванилия 1 супена лъжица бял оцет (подсилва вкуса на подправките, дори и да не ви се вярва) 5 чаши брашно 1 чаена лъжичка сода бикарбонат Щипка сол 1 малко пакетче джинджифил (ок. 1 супена лъжица с връх) 1 супена лъжица канела с връх 1 чаена лъжичка карамфил на прах 1 чаена лъжичка индийско орехче Съставки за шоколадов сос Около 100 г шоколад Около 100 мл подсладена готварска сметана (Рецептата за шок. сос е с пропорция 1:1, количествата могат да бъдат изменени в зависимост от нужното) Декорация Точилка 1 средно голяма форма за бисквити звезда 1 малка форма за бисквити звезда 1 захарно бастунче, натрошено, за поръсване (по желание) |
В голяма купа разтапяме шоколада (или просто прибавяме, в случай че използваме течен шоколад), прибавяме маслото (омекнало) и кафявата захар и разбираме с миксер. След това, се добавя яйцето, ванилията и оцета, като не разбираме за прекалено дълго време, само докато всички съставки се смесят напълно. Тестото се оставя в хладилника в покрита купа за около 2-3 часа или за една нощ, ако е нужно. През това време, ще направим шоколадовия сос. Когато тестото си е починало напълно в хладилника, можем да го разточим. Не бива да бъде много тънко, защото така бисквитите могат да се получат твърди. Загряваме печката на 180 градуса. С резците за тесто с форма на звезда нарязваме цялото тесто, като когато наредим вече изрязаните бисквитки, на половината от всички поставени в тавата, се изрязва форма на звезда по средата с по-малката формичка. Количеството на курабии с дупка и на такива без, трябва да бъде еднакво. Не забравяме да извадим малката получила се звездичка от средата. Аз използвах вилица за най-лесно премахване. След като изстинат можем да ги украсим. В найлонова кесийка натрошаваме захарното бастунче. По средата на всяка звезда, без дупка по средата, изсипваме близо чаена лъжичка от шоколадовия сос и захлюпваме с бисквитката с дупка. Така шоколадът се вижда отгоре. По желание, може да посипете сладките леко с шоколада, чрез бързи движение с ръка докато държите лъжичка с течащия сос. Накрая посипваме с натрошеното захарно бастунче. Да ви е сладко! Съхраняват се в плътно затворен буркан или кутия, за да не изсъхнат, въпреки че шоколадът помага за това да останат меки за по-дълго време! Рецептата прави над 60 не слепени бисквити. |