Публикувана от Az-gotvia .bg на 06 Август 2023
Необходими продукти 1 чаша и една четвърт мляко (хладко) 50 г мая на кубче (или еквивалетно количество суха мая) 50 г захар 100 г масло (разтопено) 500 г брашно Щипка сол Продукти за топинга 150 г масло 250 г кафява захар Мусковадо 4 супени лъжици течна сметана за готвене | |
Оставете маята да шупне в млякото, заедно с бялата захар. Разтопете маслото и го оставете да изстине за малко преди да го смесите заедно с млякото. След това, добавете и щипка сол и брашното към сместа. Тестото трябва да се меси за 10 минути, не по-малко, за да стане меко. Покрийте купата с омесеното тесто с чиста кърпа и го оставете да втаса. После, тестото се разточва на правоъгълник или каквато форма тава използвате и го поставете вътре, върху хартия за печене и го оставете да втаса втори път за около 20 минути. През това време може да приготвим захарната глазура. В малка тенджерка разтопете маслото и кафявата захар и след като се смесят добре добавете и малкото количество сметана. Оставете на страна да изстине. Във вече надигналото се тесто, направете дупчици с пръсти(като тези обичайни за фокача питката), без да разкъсвате тестото. Полейте целия ни сладкиш със захарния топинг, така че да има навсякъде по равно, стараем се да взлезе колкото се може повече в дупчиците. Сладкишът се пече във фурна на 225 градуса за около 12 минути. Сервира се след като изстине. god fornøjelse! |