Публикувана от Az-gotvia .bg на 26 Април 2011
![]() | Необходими продукти 1/2 ч.ч. олио 1 ч.ч. вода щипка сол 1 ч.ч. брашно 4 яйца Продукти за крема 500 мл прясно мляко 5 с.л. брашно 1/2 ч.ч. вода 8 с.л. захар 1/2 пакетче краве масло (60 г) 3 ванилии 4 яйца |
В тенджера при загрят котлон се слагат олиото, водата и солта. Когато заврят се прибавя по малко по малко брашното, като се бърка непрекъснато. Когато тестото се оформи и се отлепи от съда се маха от котлона и се оставя да изстине. Разбиват се яйцата и постепенно се смесват с тестото. Намазваме с масло тава или я покриваме с хартия за печене. Гребваме с лъжица от тестото и го поставяме в тавата, а по желание може тестото да се оформи с ръце като топчета (тогава еклерчетата ще имат по-хубав вид). Между всяка топка трябва да има разстояние, за да не залепнат, тъй като ще се надуят. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна (около половин час). Приготвяне на крема Млякото се сварява заедно със захарта. Прибавя се разтопеното краве масло. Брашното се размива с малко вода и постепенно се добавя към сместта, като непрекъснато се бърка. Прибавят се и ванилиите. Когато поизстинат еклерите се срязват леко през половината и се пълнят с крема. Потапят се в разтопен шоколад или шоколадова глазура. Излизат около 30 еклерчета. |