Публикувана от Илияна Димова на 20 Февруари 2012
![]() | Необходими продукти за кюфтетата: 500 г кайма 1 стрък зелен лук 1 каф.чашка ориз 1 червена пиперка млян черен пипер и сминдух на вкус олио или зехтин 1 суп.лъж.нарязан пресен магданоз брашно за овалване за соса са необходими: 1 глава лук 1 морков 1 ч.лъж.червен пипер 1 щипка лют червен пипер 1 кубче зеленчуков бульон няколко зрънца черен пипер 2 суп.лъж. брашно 1 суп.лъж. нарязан магданоз за поръсване |
Приготвяме кюфтенцата, като замесваме каймата, с нарязан зелен лук и червена пиперка. Добавяме ориза. Подправяме каймата с черен пипер и сминдух на вкус. Добавяме и 1 суп.лъж.нарязан магданоз. Оформяме малки кюфтенца (с големина на орех) и овалваме в брашно. В олио или зехтин запържваме леко готовите кюфтенца. Добавяме 1 глава лук, настърган на ситно ренде и морков нарязан на колелца, с 2-3 суп.лъж.вода за да не прегори лука. Прибавяме щипка лют червен пипер, 1 ч.лъж. сладък червен пипер и зърна черен пипер. Поръсваме и 2 с.лъж. брашно. Наливаме малко водичка и прехвърляме всичко в огнеупорна тенджерка с капак. Доливаме около 1 литър вода (или по-малко според предпочитанията за количество на гозбата). Натрошаваме 1 кубче зеленчуков бульон и готвим с капак във фурна до готовност на кюфтенцата и сгъстяване на соса. Готовата гозба поръсваме с нарязан пресен магданоз. Може при поднасяне да гаранираме с картофено пюре. |