Начало » Тестени изделия » Рецепти за Козунаци » рецепта Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии
Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
8 яйца (2 бр жълтъка се отделят за намазване преди печенето)
2 кг брашно
250 гр свинска мас (при омесването на тестото)
250 гр олио за оформяне на плитките
500 гр захар
500 мл прясно мляко
кората на един лимон + сока от него
1 ванилия
1 пак. прясна мая
50 мл прясно мляко за захващане на маята
2 бр. обикновен шоколад
200 гр стафиди
200 гр сушени кайсии
Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко и брашно, докато стане на кашица и се оставя на топло докато се надигне. Разбиваме млякото, яйцата и захарта. В брашното слагаме лимоновия сок и настърганата кора от него, ванилията и разтопената свинска мас. От всичко това омесваме тесто докато се поеме цялото брашно. Оставяме го в голям съд, покриваме с кърпа и го оставяме да втаса най-малко за 3 часа.
От втасалото козуначено тесто се оформят фитили, в които добавяме предварително навлажнените стафиди, кайсии и шоколадовите парченца и оплитаме козунака. Плитките не се стягат много. Поставяме във висок съд и оставяме отново на топло да втаса. Разбиваме двата жълтъка с малко вода и олио. И преди печене намазваме козунаците и поръсваме със захар. Печем на слаба фурна до готовност като първите 20 мин. не отваряме фурната.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Термометрите в Кухнята за Прецизността, Вкусът и Безопасността на Храната
Със сигурност древните гърци са направили пропуск, като не са включили кулинарията сред другите изкуства. Умението да се приготвя вкусна храна е не по-малко впечатляващо, а удоволствието, което носи крайният резултат, може спокойно да се сравни с насладата от красива картина или музикално произведение. Умелите готвачи са истински таланти и имат заслужено признание. Те обаче разчитат на редица помощни инструменти за своята работа. Инструменти като кухненския термометър.
още »
3 идеи за аранжиране на градината
Стилният градински екстериор, освен че буди истинско възхищение и вълна от естетическа наслада, е и нещото, което ни кара да се чувстваме релаксиращо и хармонично. Тайната е в детайлите - в онези големи и малки елементи, които събуждат, оживяват цялата концепция на външното пространство, създавайки екстериорен рай.
още »
3 трика за перфектно тесто за пица
В основата на добре приготвената пица стои направата на тестото. Тази задача изглежда лесна на пръв поглед, но изисква търпение, отдаденост, умения и доза любов. Какви са тайните на перфектното тесто? Екипът на Доминос споделя три трика, които да ви помогнат да направите вкусен блат за печене у дома.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии
От форум:
От друг сайт: