Начало » Тестени изделия » Рецепти за Пити » рецепта Малка питка
Малка питка
от готварската книга на
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
7 гр. суха мая
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. (около 500 г) брашно
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 бр. яйца
2 с.л. олио
В голяма купа изсипваме хладката вода или мляко и към нея прибавяме сухата мая, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркваме, покриваме с фолио и оставяме маята да шупне. Готова е, когато изглежда сякаш е завряла. Към шупналата мая прибавяме солта, разбитите яйца (1 цяло и белтъка от другото, жълтъка оставяме за намазване), олиото и 2 от чашите с брашно. Разбъркваме добре и изваждаме тестото от купата за доомесване. Почваме постепенно докато месим да добавяме последната чаша брашно. Брашната са различни и може да ви остане или да се наложи да добавите. Тестото е готово, когато е меко и приятно за месене, но не се лепи по ръцете и плота, върху който месите. По това ще прецените, кога да спрете да добавяте брашно.
Готовото тесто разделяте на две еднакви топки. Всяка една от топките (по отделно) разточвате на кора с дебелина около 0.5 см, намазвате я леко отгоре с олио, разделяте с нож на 8 триъгълника и всеки триъгълник навивате на кифличка, от широката към тясната страна, след което подреждате в тавичка, на чието дъно е сложена хартия за печене. Същото се повтаря и с втората топка тесто. Оставя се на топло да втаса за около 30 минути. След това с четка се намазва отгоре отделения предварително жълтък, разбъркан с една ч.л. олио и се поръсва със сусам или каквито семена обичате. Аз пека на 170С градуса с вентилатор и ми отнема около 40 минути, но всяка фурна пече различно, така че си я наблюдавайте. Ако искате по-голяма питка, просто умножете продуктите по две.
Добави към любими рецепти Разпечатай
Последни статии
Как да почистим петната в кухнята
Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »
Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza
На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »
Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна
Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »
Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!
За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил
Ако желаете, може да сложите линк към Малка питка
От форум:
От друг сайт: