Начало » Десерти » Рецепти за Торти » рецепта Торта `Шоколадов мус`

Торта `Шоколадов мус`

Разпечатай

от готварската книга на Диана Димитрова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за блата (необходими са ни два блата, така че продуктите са х2):
3 яйца
6 с.л. захар
1 ванилия
1/2 бакпулвер
брашно - до нужната гъстота

за шоколадовия мус:
2 натурални шоколада
250 мл течна сметана
2 яйца
3 с.л. захар + 1 с.л. вода
10 гр. желатин + 2 с.л. вода
50 гр. печени лешници

за украсата:
1 натурален шоколад
масло 50 гр.
печени лешници
8 шоколадови пурички (по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА Торта `Шоколадов мус`

Разбиваме 3 яйца и 6 с.л. захар с миксера, докато захарта се разтопи. Добавяме ванилията, 1/2 пак. бакпулвер и по малко от брашното до нужната гъстота. Във тава с ринг (26 см диаметър), слагаме хартия за печене, намасляваме я и изсипваме сместа. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин приготвяме още един блат.

Оставяме ги хубаво да изстинат, докато приготвим шоколадовия мус по следния начин: Отделяме жълтиците и белтъците. Разбиваме с миксер белтъците на сняг. Разбиваме леко и жълтъците, след което добавяме при тях белтъците. Сваряваме сироп от захарта и водата, само колкото да се разтопи захарта. На много тънка струйка сипваме сиропа при яйцата, като едновременно бъркаме с миксера. Разтопяваме шоколада в микровълновата на най-ниска мощност, като предварително сме го настъргали или начупили на малки парченца. Спираме фурната на всяка минутка и разбъркваме. Действаме по този начин, докато се разтопи напълно. Оставяме шоколада да изстине няколко минутки (през това време разбиваме сметаната на сняг). Започваме да добавяме яйчената смес към шоколада - първо 1 с.л., разбъркваме с шпатула. После още една лъжичка и т.н. Ако шоколадът се се втвърди, добавяме малко масло и отново загряваме в микровълновата фурна. Продължаваме да добавяме от яйчената смес, докато всичко се смеси. След това прибавяме сметаната към шоколадово-яйчената смес - първоначално няколко лъжички, разбъркваме с шпатула. После на няколко пъти и останалото количество. Накрая разбъркваме с миксер.

Сипваме желатина във водата и оставяме да набъбне. След това на котлона и на водна баня го разтопяваме. Оставяме го 1-2 мин. да изстине и на тънка струйка го сипваме при муса, докато бъркаме с миксера. В същата тава, в която сме изпекли блатовете поставяме първия. Изсипваме цялото количество мус, поръсваме с 50 гр. смени лешници и захлупваме с втория блат. По желание втория блат се сиропира. Оставяме за 2 часа в хладилника.

След това внимателно с ножа минаваме то стената на тавата и откопчаваме ринга. С нож намазваме отстрани тортата с муса, който е излязъл между двата блата. Разтопяваме с малко масло шоколада в микровълновата и заливаме тортата. Поръсваме с останалите лешници и по желание украсяваме с пурички или друго по избор.



Продукти:

Добави към любими рецепти Разпечатай Add in Facebook Добави в Twitter Добави в Svejo Добави в Delicious Добави в Google Bookmarks


Последни статии

Как да почистим петната в кухнята

Как да почистим петната в кухнята

Когато готвите често се случва след това в кухнята да останат мазни петна по плотовете, масите и покривките. Ето няколко ефективни метода за почистване на петна в кухнята
още »

Световен ден на коктейлите с  привкус на кафе от Lavazza

Световен ден на коктейлите с привкус на кафе от Lavazza

На 13 май се отбелязва Световният ден на коктейлите.
още »

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Шест лесни метода за почистване на замърсена фурна

Фурната е един от най-използваните уреди в кухнята и често се замърсява с мазнини и остатъци от храна. Почистването ѝ може да изглежда като трудна задача, но с правилните методи може да бъде лесно и ефективно.
още »


Вашето мнение е важно за нас. Моля, споделете го!

За да коментирате тази рецепта, трябва да се регистрирате или да влезете в своя профил



Ако желаете, може да сложите линк към Торта `Шоколадов мус`


От форум:

От друг сайт:




реклама


Открий бързо и лесно своята рецепта
А | Б | В | Г | Д | Е

Ж | З | И | Й | К | Л

М | Н | О | П | Р | С

Т | У | Ф | Х | Ц | Ч

Ш | Щ | Ъ | Ь | Ю | Я
награди